Näbbdjur (Ornithorhynchidae)

(Ornithorhynchidae)

klass Mammalia

för Monotremata

familj Ornithorhynchidae

miniatyr beskrivning
amfibiska rovdjur i sötvatten livsmiljöer, som kännetecknas av en bred svans, platt huvud och kropp, korta lemmar anpassade för att gräva och simma, och iögonfallande anka-liknande bill

storlek
16-24 i (0,4–0,6 m); 1,5–6,6 lb (0,7–3 kg)

antal släkten, arter
1 Släkte; 1 arter

livsmiljö
floder, sjöar och vattendrag

bevarandestatus
inte hotad

Distribution
östra Australien, inklusive Tasmanien

Evolution och systematik

familjen Ornithorhynchidae innehåller bara en modern art, den anka-fakturerade näbbdjuret. Inga underarter eller raser är kända för att förekomma. Flera utdöda ornithorhynchid-arter har beskrivits, främst från fossiler som finns i Australien. Minst en typ av forntida platypus är också känd för att ha bott i den patagoniska regionen i Sydamerika för cirka 61-63 miljoner år sedan (mya), när Sydamerika fortfarande fysiskt förenades med Australien som en del av den jätte södra superkontinenten, Gondwana. De närmaste levande släktingarna är echidnas (familjen Tachyglossidae). Baserat på genetiska bevis antas det att platypus-och echidna-linjerna har utvecklats separat sedan sena krita eller tidiga tertiära perioder, 63-78 mya.

taxonomin för denna art är Ornithorynchus anatinus (Shaw, 1799), New Holland (Sydney), New South Wales, Australien.

fysiska egenskaper

platypusen har ett plattat, strömlinjeformat huvud och kropp, väl lämpat för sin vattenlevande livsstil. Djurets färgmönster säkerställer att platypusen smälter in i sin vattniga miljö när den ses från antingen ovan eller nedan. Pälsen är mörkbrun ovan (bortsett från en liten ljus fläck precis framför varje öga) medan bröstet och magen är silverfärgad grädde, ibland märkt med en tawny eller rödaktig strimma som löper längs djurets mittlinje. Intressant är att platypusen nästan uteslutande förlitar sig på sina främre extremiteter för att driva sig genom vattnet. Änden på varje främre fot är utrustad med en bred bredd av band som bildar en mycket effektiv paddel när djuret simmar och dyker. Däremot är bakfötterna bara måttligt bäddade och används främst för att sköta pälsen.

dess mest slående funktion är utan tvekan dess räkning. Denna struktur är ytligt ankliknande – så mycket att George Shaw, den första professionella zoologen som undersökte en platypus (en torkad hud anlände till England 1799), kände sig tvungen att sondra vid linjen där räkningen förenar resten av huvudet för att se om provet hade smidd av en smart taxidermist. Medan djurets näbb kan se ut som en anka näbb, är det faktiskt mer som en mänsklig tumme när det gäller dess fysiska attribut och hur det används. Som en tumme är platypusens näbb köttig och täckt av mjuk, känslig hud och används av djuret för att ge viktig information om omgivningen samt ta tag i och hålla föremål.

platypusen är också anmärkningsvärd för att vara ett av de få däggdjur som är kända för att vara giftiga. Från en körtel (den crural körtel) som ligger i övre låret utsöndrar vuxna män gift, som löper genom en kanal till en ihålig, spetsig spår (mäter 0,5–0,8 tum i längd) som ligger på fotleden på varje bakben. Platypus gift produceras mest rikligt strax före och under den årliga häckningssäsongen, vilket tyder på att det huvudsakligen har utvecklats för att hjälpa vuxna män att tävla om kompisar. Medan platypus Gift inte anses vara livshotande för människor, kan det orsaka obehaglig smärta i ett antal dagar efter att en person har sporrats.

platypusen är ett relativt litet djur; män är vanligtvis 15-20% längre och väger 60-90% mer än kvinnor på en viss ort. De största djuren mäter cirka 24 tum (0,6 m) i total längd och väger 6,6 lb (3 kg). För att minska värmeförlusten i vattnet upprätthåller en hälsosam platypus sin kroppstemperatur vid cirka 89-90 kg F (32 kg C), vilket är cirka 9 kg F (5 kg C) svalare än hos människor. Dessutom finns det två lager päls: en tät, ullig underrock täckt av längre, grovare, vattentäta skyddshår. Underbeläggningen fångar ett lager luft bredvid kroppen när en platypus är i vattnet, vilket hjälper till att hålla djuret varmt även under frysande vinterförhållanden.

Distribution

näbbdjuret bebor vattenvägar längs den östra och sydöstra kusten av fastlandet Australien (till ungefär så långt norrut som Cooktown, Queensland), och på Tasmanien och King Island. En introducerad befolkning finns också på Kangaroo Island i södra Australien, där 19 individer släpptes i Flinders Chase National Park under åren mellan 1928 och 1946. Frånvaron av näbbdjur populationer i centrala och västra Australien återspeglar sällsynthet permanenta sjöar eller floder i dessa områden, medan predation av krokodiler kan plausibly begränsa dess fördelning vid den norra änden av sitt sortiment.

Habitat

näbbdjuret upptar ett brett spektrum av sötvatten livsmiljöer, inklusive dammar, sjöar, floder och vattendrag på alla höjder. Djuren är inte anpassade för att mata på torrt land och finns därför oftast i permanenta vattenkroppar. Arten kommer också att använda mänskliga reservoarer så länge vattnet inte är för djupt, främst utfodring på ett djup av mindre än 16,5 ft (5 m). Platypusen är känd för att förekomma i både stads-och jordbruksområden. Djuren ses också ibland i flodmynningar, men det finns inga bevis för att de upptar saltvattenhabitat permanent.

beteende

direkta observationsstudier av platypusbeteende är mycket svåra att genomföra: djuren är aktiva huvudsakligen på natten och tillbringar större delen av sin tid antingen under vattnet eller vilar i underjordiska hålor. Följaktligen har mycket av det som är känt om artens rörelser, vanor och aktivitetsmönster uppnåtts genom radiospårningsstudier. Genom att montera djur med speciella miniatyrradiosändartaggar kan deras placering och beteende övervakas på ett konsekvent sätt både under dagen och på natten.

platypusen är i huvudsak ensam i sina vanor, även om tre eller fyra djur ibland kan hittas foder inom några dussin meter (meter) från varandra på en plats där maten är riklig. Djur som bor längs en bäck eller flod har vanligtvis ett hemområde som omfattar 0,5–6 mi (1-10 km) kanal. Storleken på hemområdet varierar med en persons kön

(män har större hemområden än kvinnor) och livsmiljöproduktivitet. Hem-range storlek krymper som vattenvägar stödja mer av de små organismer som äts av näbbdjuret, förmodligen eftersom djuren inte behöver resa så långt för att hitta tillräckligt med mat.

när en platypus inte matar, spenderar den upp till 17 timmar om dagen i en torr, snygg burrow som ligger i en bank vid kanten av vattnet. Djurens främre tår tippas med kraftiga klor och observationer gjorda i fångenskap har visat att en platypus kan gräva en ny håla med en hastighet av cirka 1,5 fot (0,5 m) per timme. En vuxen utan beroende avkomma upptar normalt flera olika hålor (upp till ungefär ett dussin) inom några veckor. Genom att ha många hålor utspridda längs längden på sitt hemområde, är en platypus alltid rimligt nära en säker tillflyktsort under utfodring.

platypusen vocalizes sällan men, när man känner sig hotad, kan djuret producera en högfrekvent grumling.

Foderekologi och diet

näbbdjuret är ett rovdjur, främst livnär sig på bottenlevande vattenlevande insekter som caddis-fly och mayfly larver. Platypusen är också partiell för maskar, sniglar, sötvattenräkor och kräftor och ärtskalmusslor. Storleken på sitt byte begränsas av det faktum att platypus-tänder förloras ganska tidigt i utvecklingen och ersätts av platta, molära slipkuddar på baksidan av munnen. Till skillnad från de flesta däggdjurständer växer dessa kuddar ständigt för att kompensera för ytslitage.

en näbbdjur kan hitta mat genom att gräva under banker eller knäppa upp munsbitar som flyter på vattenytan, samt söka längs botten sediment. Små byten lagras tillfälligt i kindpåsar medan ett djur är nedsänkt. En foderplatypus förblir vanligtvis under vattnet i 10-60

sekunder innan den återvänder till ytan för att andas och tugga sin måltid med en sida-till-sida-rörelse av käftarna.

dess ögon och öron ligger i grunda, muskulösa spår på sidorna av huvudet som automatiskt klämmer fast när ett djur dyker. Platypusen förlitar sig främst på sin räkning för att hitta mat under vattnet. Ytan på detta anmärkningsvärda organ är tätt packat med tiotusentals specialiserade sensoriska receptorer, känsliga för antingen beröring och vibrationer (tryckstänger) eller elektriska strömmar (slemhinnor). Det har visats experimentellt att platypusen kan registrera den lilla mängden el som genereras i vattnet genom svansflickan av en räka på ett avstånd av cirka 2 tum (5 cm).

i sin tur används denna information förmodligen för att upptäcka såväl som spåra platsen för byte.

Reproduktiv Biologi

tillsammans med echidnas utmärks platypusen som ett monotreme eller äggläggande däggdjur. Män och kvinnor har en enda fysisk öppning (cloaca) som används både för reproduktion och utsöndring. För att upprätthålla en strömlinjeformad form bärs hanens penis och testiklar inuti kroppen; parning sker i vattnet. I den kvinnliga platypusen är rätt äggstock liten och icke-funktionell. Vid tidpunkten för ägglossningen är platypusägget cirka 0,16 tum (4 mm) i diameter. Efter att ha befruktats bildas det första av tre skalskikt i äggledaren innan ägget rör sig in i livmodern. Där levereras ägget med ytterligare näringsämnen och ytterligare två skalskikt utsöndras, så ägget är cirka 0,6 tum (15 mm) i diameter när det läggs. Även om den tid som krävs för graviditet aldrig har fastställts exakt, tros det att det tar cirka tre veckor.

Platypus ägg produceras i slutet av vintern och våren (augusti–November), med vissa bevis för att avel sker senare i södra populationer jämfört med de som finns i Queensland. Äggen läggs i en håla som vanligtvis mäter 10-20 fot (3-6 m) i längd, men ibland mycket längre. Under inkubation och ungdomsutveckling håller honan Burrows ingångstunnel blockerad av flera jordproppar. Förutom att avskräcka åtkomst av rovdjur som ormar och australiensiska vattenrotter (Hydromys chrysogaster), minskar pluggarna sannolikheten för att ungdomar drunknar i händelse av översvämning. Några dagar innan hon lägger sin koppling av ett till tre ägg, drar en kvinna en stor mängd våta löv och annan vegetation in i den rundade hålkammaren för att göra ett bo. Man tror att honan inkuberar de läderiga skalade äggen i cirka 10 dagar och klämmer dem mellan hennes böjda svans och mage när hon ligger på ryggen eller sidan. När de kläcks är de unga mindre än 0,5 tum (9 mm) långa. Deras uppkomst från ägget assisteras av närvaron av en framträdande bump (caruncle) vid spetsen av nosen, en inåtböjd äggtand och framben beväpnade med små klor. När de kläcks är de unga mindre än 0,8 tum (20 mm) långa.

ungdomar utvecklas i plantskolan i ungefär fyra månader innan de går in i vattnet för första gången. Under hela denna period matas de enbart på mjölk. Honan har inte Bröstvårtor. Istället utsöndras mjölk direkt på moderns päls från två cirkulära hudfläckar som ligger ungefär halvvägs längs buken. En föräldralös platypus kommer att dricka mjölk från en mänsklig hand genom att suga upp vätskan medan han sveper sin korta näbb rytmiskt fram och tillbaka mot handflatan. I naturen kan sådana svepande rörelser bidra till att stimulera flödet av mjölk.

både män och kvinnor är fysiskt mogna vid två års ålder, även om vissa kvinnor kan fördröja att få avkomma tills de är fyra år eller mer. Courtship innebär att två individer simmar bredvid eller cirklar varandra, ibland åtföljd av nuzzling eller gnidning. Ett djur kan använda sin näbb för att ta tag i spetsen på den andras svans och bogseras eller simma bakom. Lite är känt om näbbdjur avelssystemet, bortsett från det faktum att djuren inte verkar bilda långsiktiga parbindningar. Istället, man tror att män tenderar att röra sig mycket under häckningssäsongen, försöker para sig med så många kvinnor som möjligt. Av samma skäl, vuxna kvinnor verkar uppfostra de unga utan hjälp från sina kompisar.

bevarandestatus

platypusen är ett svårt djur att räkna eller undersöka: burrow ingångar är i allmänhet väl dolda och djuren lämnar sällan bevis på sin verksamhet i form av spår, scats eller matrester. Levande fångstnät är tidskrävande att ställa in och måste övervakas noggrant hela natten. Följaktligen är kunskapen om hur arten klarar sig skissartad i många delar av sitt sortiment. I breda termer är det känt att platypusen förblir ganska vanlig längs vissa vattenvägar, men

har minskat eller försvunnit från andra. Arten är helt skyddad enligt lag i hela sitt sortiment.

i de flesta områden är det troligt att den viktigaste faktorn som begränsar platypusantalet är kvaliteten på livsmiljön. Vattenvägar som stöder stora platypuspopulationer har i allmänhet gott om träd och mindre växter som växer på bankerna; ett varierat utbud av pooler, grunda rifflar, stenar och träiga material i kanalen; och pålitligt flytande sötvatten under hela året. Alla dessa attribut gynnar de små ryggradslösa vattendjur som i sin tur matar näbbdjuret. Omvänt inkluderar faktorer som är inblandade i nedgången av platypuspopulationer erosion, överbetning av kaniner och boskap, förändrade vattenflödesregimer, överrensning av inhemsk vegetation och systematiskt avlägsnande av stockar och stora grenar från kanalen.

förutom nedbrytning av livsmiljöer är platypusen sårbar för att drunkna i nät och fällor som är olagliga för fisk och kräftor. Många individer dör också varje år efter att ha blivit

intrasslad i sopor som övergivna slingor av nylonfiske.

betydelse för människor

platypusen jagades i nittonde och tidiga tjugonde århundradet för sin mjuka päls, som (på grund av hudens tjocklek) huvudsakligen användes för att göra tofflor, filtar och mattor. Idag har djuren inget direkt ekonomiskt värde förutom sin roll för att locka turister till Australien. Människor som bor i Australien betraktar i allmänhet arten med stort intresse och tillgivenhet. Därför har platypusen också en viktig roll att spela för att uppmuntra markägare och det allmänna samhället att skydda sötvattensmiljöer.

resurser

böcker

Augee, Michael L., Red. Platypus och Echidnas. Mosman, New South Wales: Royal Zoological Society of New South Wales, 1992.

Bevilja, Tom. Platypusen: Ett Unikt Däggdjur. Sydney: University of New South Wales Press, 1995.

Moyal, Ann. Platypus: den extraordinära berättelsen om hur en nyfiken varelse förvirrade världen. Crows Nest, New South Wales: Allen & Unwin, 2001.

tidskrifter

Evans, B. K., D. R. Jones, J. Baldwin och G. R. J. Gabbott. ”Dykningsförmåga hos platypusen.”Australian Journal of Zoology 42 (1994): 17-27.

Fenner, PJ, Ja Williamson och D. Myers. ”Platypus Envenomation-En Smärtsam Inlärningsupplevelse.”Den medicinska tidskriften i Australien 157 (1992): 829-832.

Musser, A. M. ” Evolution, biogeografi och Paleokologi av Ornithorhynchidae.”Australisk Mamma 20 (1998): 147-162.

Proske, U., J. E. Gregory och A. Iggo. ”Sensoriska receptorer i Monotremer.”Kungliga Siety of London filosofiska transaktioner 353 (1998): 1187-1198.

Serena, M. ”Användning av tid och rum av Platypus (Ornithorhynchus anatinus: Monotremata) längs en viktoriansk ström.”Journal of Zoology, London 232 (1994): 117-131.

– ” Duck-billed Platypus: Australiens urbana odditet.”National Geographic 197, nr 4 (April 2000): 118-129.

Serena, M. och G. Williams. ”Gummi-och plastskräp: en sammanfattning av faran för Platypus Ornithorhynchus anatinus i Förortslivsmiljöer.”Den Viktorianska Naturalisten 115 (1998): 47-49.

Serena, M., M. Worley, M. Swinnerton och G. A. Williams. ”Effekt av mattillgänglighet och livsmiljö på fördelningen av Platypus (Ornithorhynchus anatinus) Foderaktivitet.”Australian Journal of Zoology 49 (2001): 263-277.

Temple-Smith, P. och T. Grant. ”Osäker avel: en kort historia av reproduktion i Monotremer.”Reproduktion, fertilitet och utveckling 13 (2001): 487-497.

Organisationer

Australian Platypus Conservancy. Box 84, Whittlesea, Victoria 3757 Australien. Telefon: 613 9716 1626. Fax: 613 9716 1664. E-post: Webbplats: <http://www.platypus.asn.au>.

Andra

Hela Näbbdjuret. 2000 . <http://www.platypus.org.uk>.

Melody Serena, PhD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.