Dzioborożec (Ornithorhynchidae)

(Ornithorhynchidae)

Class Mammalia

Order Monotremata

Family Ornithorhynchidae

Thumbnail description
drapieżnik płazów w siedliskach Słodkowodnych, charakteryzujący się szerokim ogonem, płaską głową i ciałem, krótkimi kończynami przystosowanymi do kopania i pływania oraz widocznym kaczopodobnym dziobem

16-24 po (0,4-0,6 m); 1,5–6,6 funta (0,7–3 kg)

liczba rodzajów, gatunków
1 Rodzaj; 1 gatunek

siedlisko
rzeki, jeziora i strumienie

stan ochrony
niezagrożony

Dystrybucja
Wschodnia Australia, W tym Tasmania

ewolucja i systematyka

rodzina Ornithorhynchidae obejmuje tylko jeden współczesny gatunek, dziobak. Nie są znane podgatunki ani rasy. Opisano kilka wymarłych gatunków ornithorhynchid, głównie ze skamieniałości znalezionych w Australii. Co najmniej jeden rodzaj starożytnego dziobaka żył w Patagońskim regionie Ameryki Południowej około 61-63 milionów lat temu (mya), kiedy Ameryka Południowa była jeszcze fizycznie przyłączona do Australii jako część gigantycznego południowego superkontynentu, Gondwany. Najbliższymi żyjącymi krewnymi są echidnas (Rodzina Tachyglossidae). Opierając się na dowodach genetycznych, uważa się, że linie dziobaka i Echidny ewoluowały oddzielnie od późnej kredy lub wczesnego trzeciorzędu, 63-78 mln lat temu.

Taksonomia tego gatunku to Ornithorynchus anatinus (Shaw, 1799), New Holland (Sydney), Nowa Południowa Walia, Australia.

cechy fizyczne

dziobak ma spłaszczoną, opływową głowę i ciało, dobrze dostosowane do jego wodnego trybu życia. Wzór koloru zwierzęcia zapewnia, że dziobak wtapia się w jego wodniste środowisko, gdy ogląda się go z góry lub z dołu. Futro jest ciemnobrązowe powyżej (z wyjątkiem małej jasnej plamki tuż przed każdym okiem), podczas gdy klatka piersiowa i brzuch są srebrzysto-kremowe, czasami oznaczone tawną lub czerwonawą smugą biegnącą wzdłuż linii środkowej zwierzęcia. Co ciekawe, dziobak opiera się prawie wyłącznie na przednich kończynach, aby napędzać się przez wodę. Koniec każdej przedniej stopy jest wyposażony w szeroką przestrzeń taśmy, tworząc bardzo skuteczne wiosło, gdy zwierzę pływa i nurkuje. Natomiast tylne stopy są tylko umiarkowanie wstęgowane i używane głównie do pielęgnacji futra.

jego najbardziej uderzającą cechą jest niewątpliwie rachunek. Struktura ta jest powierzchownie podobna do kaczki—tak bardzo, że George Shaw, pierwszy profesjonalny zoolog, który zbadał dziobaka (wysuszona skóra przybyła do Anglii w 1799 roku), czuł się zmuszony do zbadania linii, w której dziób łączy się z resztą głowy, aby sprawdzić, czy okaz został sfałszowany przez sprytnego wypychacza. Podczas gdy dziób zwierzęcia może wyglądać jak dziób kaczki, w rzeczywistości jest bardziej podobny do ludzkiego kciuka pod względem jego fizycznych cech i sposobu użycia. Podobnie jak kciuk, dziób dziobaka jest mięsisty i pokryty miękką, wrażliwą skórą i jest używany przez zwierzę do dostarczania niezbędnych informacji o otaczającym środowisku, a także chwytania i trzymania przedmiotów.

dziobak jest również niezwykły jako jeden z niewielu ssaków, o których wiadomo, że są trujące. Z gruczołu (gruczołu krokowego) znajdującego się w górnej części uda, dorosłe samce wydzielają jad, który biegnie przez kanał do wydrążonej, spiczastej ostrogi (mierzącej 0,5–0,8 cala długości) znajdującej się na kostce każdej tylnej nogi. Jad dziobaka jest wytwarzany najobficiej tuż przed i w trakcie rocznego sezonu lęgowego, co sugeruje, że głównie rozwinął się, aby pomóc dorosłym samcom konkurować o partnerów. Podczas gdy jad dziobaka nie jest uważany za zagrażający życiu ludzi, może powodować rozdzierający ból przez kilka dni po pobudzeniu osoby.

dziobak jest stosunkowo małym zwierzęciem; samce są zwykle 15-20% dłuższe i ważą 60-90% więcej niż samice w danym miejscu. Największe zwierzęta mierzą około 24 cali (0,6 m) całkowitej długości i ważą 6,6 funta (3 kg). Aby zmniejszyć tempo utraty ciepła w wodzie, zdrowy dziobak utrzymuje temperaturę ciała na poziomie około 32°C (89-90°F), czyli około 9°F (5°c) chłodniej niż u ludzi. Dodatkowo występują dwie warstwy futra: gęsty, wełniany podszerstek pokryty dłuższymi, grubszymi, wodoodpornymi włosami ochronnymi. Podkład zatrzymuje warstwę powietrza obok ciała, gdy dziobak jest w wodzie, pomagając utrzymać zwierzę w cieple nawet w mroźnych zimowych warunkach.

rozmieszczenie

dziobak zamieszkuje drogi wodne wzdłuż wschodniego i południowo-wschodniego wybrzeża kontynentalnej Australii (aż do Cooktown, Queensland) oraz na Tasmanii i Wyspie Króla. Introdukowana populacja występuje również na wyspie Kangaroo w Australii Południowej, gdzie w latach 1928-1946 w Parku Narodowym Flinders Chase wypuszczono 19 osobników. Brak populacji dziobaków w środkowej i zachodniej Australii odzwierciedla rzadkość stałych jezior lub rzek na tych obszarach, podczas gdy drapieżnictwo krokodyli może prawdopodobnie ograniczyć jego rozmieszczenie na północnym krańcu swojego zasięgu.

siedlisko

dziobak zajmuje szeroki zakres siedlisk słodkowodnych, w tym stawy, jeziora, rzeki i strumienie na wszystkich wysokościach. Zwierzęta nie są przystosowane do żerowania na suchym lądzie, dlatego najczęściej występują w stałych zbiornikach wodnych. Gatunek będzie również korzystał ze zbiorników stworzonych przez człowieka, o ile woda nie będzie zbyt głęboka, głównie żerując na głębokości mniejszej niż 16,5 stopy (5 m). Dziobak znany jest z występowania zarówno na obszarach miejskich, jak i rolniczych. Zwierzęta są również sporadycznie spotykane w ujściach rzek, choć nie ma dowodów na to, że na stałe zajmują siedliska słonowodne.

zachowanie

bezpośrednie badania obserwacyjne zachowań dziobaka są niezwykle trudne do podjęcia: zwierzęta są aktywne głównie w nocy, a większość czasu spędzają na żerowaniu pod wodą lub odpoczynku w podziemnych norach. W związku z tym wiele z tego, co wiadomo o ruchach, nawykach i wzorcach aktywności gatunku, uzyskano dzięki badaniom radiowym. Dzięki wyposażeniu zwierząt w specjalne miniaturowe znaczniki nadajnika radiowego, ich położenie i zachowanie można monitorować w spójny sposób zarówno w ciągu dnia, jak iw nocy.

dziobak jest zasadniczo samotny w swoich zwyczajach, chociaż czasami można znaleźć trzy lub cztery zwierzęta żerujące w odległości kilkudziesięciu metrów (metrów) od siebie w miejscu, w którym pożywienie jest obfite. Zwierzęta zamieszkujące wzdłuż strumienia lub rzeki zazwyczaj mają zasięg domowy obejmujący 0,5-6 mi (1-10 km) kanału. Zasięg domowy różni się w zależności od płci jednostki

(samce mają większy zasięg domowy niż samice) i wydajności siedliska. Rozmiary rodzimych gatunków kurczą się w miarę wzrostu ilości małych organizmów zjadanych przez dziobaka, prawdopodobnie dlatego, że zwierzęta nie muszą podróżować tak daleko, aby znaleźć wystarczającą ilość pożywienia.

gdy dziobak nie żeruje, spędza do 17 godzin dziennie odpoczywając w suchej, przytulnej norze znajdującej się w Brzegu na brzegu wody. Przednie palce zwierząt są zakończone grubymi pazurami, a obserwacje dokonane w niewoli wykazały, że dziobak jest zdolny do kopania nowej nory z prędkością około 1,5 stopy (0,5 m) na godzinę. Dorosły bez zależnego potomstwa zwykle zajmuje kilka różnych nor (do około kilkunastu) w ciągu kilku tygodni. Mając liczne nory rozrzucone na całej długości swojego zasięgu, dziobak jest zawsze w miarę blisko bezpiecznego schronienia podczas żerowania.

dziobak rzadko wokalizuje, ale gdy czuje się zagrożony, zwierzę może wywołać wysoki warkot.

żywienie i dieta

dziobak jest drapieżnikiem, żywi się głównie wodnymi owadami zamieszkującymi dno, takimi jak larwy muchówek i mayfly. Dziobak jest również częściowy dla robaków, ślimaków, krewetek słodkowodnych i raków oraz małży z muszli grochu. Wielkość jego zdobyczy jest ograniczona przez fakt, że zęby dziobaka są tracone dość wcześnie w rozwoju i zastępowane przez płaskie, molowe podkładki szlifujące z tyłu pyska. W przeciwieństwie do większości zębów ssaków, podkładki te stale rosną, aby zrekompensować zużycie powierzchni.

dziobak może znaleźć pożywienie poprzez kopanie pod brzegami lub wyrywanie kąsków unoszących się na powierzchni wody, a także wyszukiwanie wzdłuż osadów dennych. Mała zdobycz jest tymczasowo przechowywana w torebkach policzkowych, podczas gdy zwierzę jest zanurzone. Dziobak żerujący zwykle pozostaje pod wodą przez 10-60

sekund przed powrotem na powierzchnię, aby oddychać i przeżuwać posiłek ruchem bocznym szczęk.

jego oczy i uszy znajdują się w płytkich, muskularnych rowkach po bokach głowy, które automatycznie zamykają się, gdy zwierzę nurkuje. Dziobak polega głównie na swoim rachunku, aby znaleźć jedzenie pod wodą. Powierzchnia tego niezwykłego narządu jest gęsto upakowana dziesiątkami tysięcy wyspecjalizowanych receptorów czuciowych, wrażliwych na dotyk i wibracje (popychacze) lub prądy elektryczne (śluzowe gruczoły czuciowe). Eksperymentalnie wykazano, że dziobak jest w stanie zarejestrować niewielką ilość energii elektrycznej wytwarzanej w wodzie przez ruch ogona krewetki w odległości około 2 cali (5 cm).

z kolei informacje te są prawdopodobnie wykorzystywane do wykrywania i śledzenia lokalizacji zdobyczy.

Biologia rozrodu

wraz z echidnas dziobak wyróżnia się jako ssak monotreme lub składający jaja. Samce i samice mają pojedynczy otwór fizyczny (kloaka), który jest używany zarówno do rozmnażania, jak i wydalania. Aby pomóc w utrzymaniu opływowego kształtu, męski penis i jądra są przenoszone wewnątrz ciała; krycie występuje w wodzie. U samic dziobaka prawy jajnik jest mały i niefunkcjonalny. W momencie owulacji jajo dziobaka ma około 0,16 cala (4 mm) średnicy. Po zapłodnieniu w jajowodzie powstaje pierwsza z trzech warstw skorupki, zanim jajo przejdzie do macicy. Tam jajo jest dostarczane z dodatkowymi składnikami odżywczymi i dwie kolejne warstwy muszli są wydzielane, więc jajo ma około 0,6 cala (15 mm) średnicy podczas składania. Chociaż czas potrzebny do ciąży nigdy nie został dokładnie określony, uważa się, że trwa około trzech tygodni.

jaja dziobaka są produkowane późną zimą i wiosną (sierpień–listopad), z pewnymi dowodami, że rozmnażanie następuje później w populacjach Południowych w porównaniu z tymi znalezionymi w Queensland. Jaja składane są w norze o długości 3-6 m (10-20 stóp), choć czasami znacznie dłuższej. Przez cały okres inkubacji i rozwoju młodocianego samica utrzymuje tunel wejściowy nory zablokowany przez kilka gniazd gleby. Oprócz zniechęcania drapieżników, takich jak węże i Australijskie szczury wodne („Hydromys chrysogaster”), wtyczki zmniejszają prawdopodobieństwo, że osobniki młodociane utoną w przypadku powodzi. Kilka dni przed złożeniem jednego do trzech jaj samica wciąga dużą ilość mokrych liści i innych roślin do zaokrąglonej Komory nory, aby utworzyć gniazdo. Uważa się, że samica inkubuje skórzaste jaja przez około 10 dni, zaciskając je między zwiniętym ogonem a brzuchem, gdy leży na plecach lub boku. Po wykluciu młode mają mniej niż 0,5 cala (9 mm) długości. Ich pojawienie się z jaja jest wspomagane przez obecność wydatnego guza (karuncla) na czubku pyska, zakrzywionego do wewnątrz zęba jajowego i kończyn przednich uzbrojonych w małe pazury. Po wykluciu młode mają mniej niż 0,8 cala (20 mm) długości.

Młode rozwijają się w norze szkółkarskiej przez około cztery miesiące przed wejściem do wody po raz pierwszy. Przez cały ten okres odżywiają się wyłącznie mlekiem. Samica nie ma sutków. Zamiast tego mleko jest wydzielane bezpośrednio na futro matki z dwóch okrągłych plam skóry położonych mniej więcej w połowie jej brzucha. Osierocony dziobak będzie pił mleko z ludzkiej ręki, zasysając płyn, jednocześnie rytmicznie zamiatając swój krótki rachunek w tę i z powrotem o dłoń. Na wolności takie zamiatające ruchy mogą pomóc w stymulowaniu przepływu mleka.

zarówno mężczyźni, jak i kobiety są fizycznie Dojrzali w wieku dwóch lat, chociaż niektóre kobiety mogą opóźnić posiadanie potomstwa, dopóki nie ukończą czterech lat lub więcej. Zaloty polegają na tym, że dwie osoby pływają obok siebie lub krążą wokół siebie, czasami towarzyszą im nuzzling lub pocieranie. Jedno zwierzę może użyć swojego dziobu, aby chwycić czubek ogona drugiego i być holowane lub pływać za nim. Niewiele wiadomo o systemie rozrodczym dziobaka, poza tym, że zwierzęta nie wydają się tworzyć długotrwałych wiązań par. Zamiast tego uważa się, że samce mają tendencję do poruszania się szeroko w sezonie lęgowym, starając się kojarzyć z jak największą liczbą samic. Z tego samego powodu dorosłe samice wydają się wychowywać młode bez pomocy swoich towarzyszy.

stan ochrony

dziobak jest zwierzęciem trudnym do spisania lub badania: wejścia do norek są zazwyczaj dobrze ukryte, a zwierzęta rzadko zostawiają ślady swojej działalności w postaci śladów, skrawków lub resztek pokarmu. Sieci odłowowe są czasochłonne i muszą być ściśle monitorowane przez całą noc. W związku z tym wiedza o tym, jak gatunek się rozwija, jest szkicowa w wielu częściach jego zasięgu. Ogólnie rzecz biorąc, wiadomo, że dziobak pozostaje dość powszechny wzdłuż niektórych dróg wodnych, ale

zmniejszył się lub zniknął z innych. W całym swoim zasięgu gatunek jest w pełni chroniony prawem.

na większości obszarów kluczowym czynnikiem ograniczającym liczebność dziobaków jest prawdopodobnie jakość siedlisk. Drogi wodne obsługujące duże populacje dziobaków na ogół mają mnóstwo drzew i mniejszych roślin rosnących na brzegach; zróżnicowany wachlarz basenów, płytkich ryfli, skał i materiałów drzewnych w kanale; i niezawodnie płynącej słodkiej wody przez cały rok. Wszystkie te cechy sprzyjają małym bezkręgowcom wodnym, które z kolei karmią dziobaka. Z drugiej strony, czynniki wpływające na spadek populacji dziobaków obejmują erozję, nadmierny wypas przez króliki i zwierzęta gospodarskie, zmienione reżimy przepływu wody, nadmierną wegetację rodzimej roślinności i systematyczne usuwanie kłód i dużych gałęzi z kanału.

poza degradacją siedlisk dziobak jest podatny na utonięcia w sieciach i pułapkach zastawionych nielegalnie na ryby i raki. Wiele osób umiera również każdego roku po tym, jak

zaplątało się w śmieci, takie jak opuszczone pętle z nylonowej żyłki.

znaczenie dla ludzi

dziobak był polowany w XIX i na początku XX wieku ze względu na miękkie futro, które (ze względu na grubość skóry) używano głównie do wyrobu kapci, koców i dywanów. Obecnie zwierzęta te nie mają bezpośredniej wartości ekonomicznej poza ich rolą w przyciąganiu turystów do Australii. Ludzie mieszkający w Australii generalnie traktują ten gatunek z dużym zainteresowaniem i sympatią. W związku z tym dziobak ma również ważną rolę do odegrania w zachęcaniu właścicieli gruntów i ogółu społeczności do ochrony środowiska słodkowodnego.

zasoby

Książki

Augee, Michael L., ed. Dziobak i echidna. Mosman, New South Wales: The Royal Zoological Society of New South Wales, 1992.

Grant, Tom. Dziobak: Wyjątkowy Ssak. Sydney: University of New South Wales Press, 1995.

Platypus: niezwykła historia o tym, jak ciekawe stworzenie zdumiało świat. Crows Nest, New South Wales: Allen & Unwin, 2001.

„Zdolność do nurkowania dziobaka.”Australian Journal of Zoology 42 (1994): 17-27.

„Platypus Envenomation-Bolesne Doświadczenie Uczenia Się.”The Medical Journal of Australia 157( 1992): 829-832.

Musser, A. M. ” Evolution, Biogeography and Palaeocology of the Ornithorhynchidae.”Australian Mammalogy 20 (1998): 147-162.

Proske, U., J. E. Gregory, and A. Iggo. „Receptory sensoryczne w Monotremach.”Royal Siety of London Philosophical Transactions 353 (1998): 1187-1198.

„Use of Time and Space by Platypus (Ornithorhynchus anatinus: Monotremata) along a Victorian Stream.”Journal of Zoology, London 232 (1994): 117-131.

— „Duck-billed Platypus: Australia’ s Urban Oddity.”National Geographic 197, no. 4 (April 2000): 118-129.

„Rubber and Plastic rubber: a Summary of the Hazard Posed to Platypus Ornithorhynchus anatinus in Suburban Habitats.”The Victorian Naturalist 115 (1998): 47-49.

„Wpływ dostępności pokarmu i siedlisk na rozmieszczenie dziobaka (Ornithorhynchus anatinus).”Australian Journal of Zoology 49 (2001): 263-277.

„Uncertain Breeding: a Short History of Reproduction in Monotremes.”Reproduction, Fertility and Development 13 (2001): 487-497.

Organizacje

Box 84, Whittlesea, Victoria 3757 Australia. Telefon: 613 9716 1626. Fax: 613 9716 1664 E-mail: Strona WWW: <http://www.platypus.asn.au>.

Inne

Kompletny Dziobak. 2000 . <http://www.platypus.org.uk>.

Melody Serena, PhD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.