Vogelbekdier (Ornithorhynchidae)

(Ornithorhynchidae)

Klasse Mammalia

Om de Monotremata

Familie Ornithorhynchidae

Thumbnail description
Amfibische roofdier in zoetwaterhabitats, gekenmerkt door een brede staart, platte kop en lichaam korte ledematen aangepast aan het graven en zwemmen, en opvallende eend-als bill

Grootte
16-24 in (0.4–0.6 m); 1.5–6.6 lb (0.7–3 kg)

Aantal genera, soorten
1 geslacht; 1 soorten

Habitat
Rivieren, meren en beken

staat van Instandhouding
Niet bedreigd

Distributie
Oost-Australië, inclusief Tasmanië

Evolutie en systematiek

De familie Ornithorhynchidae bevat slechts een moderne soort, het vogelbekdier. Er zijn geen ondersoorten of rassen bekend. Verschillende uitgestorven ornithorhynchide soorten zijn beschreven, voornamelijk uit fossielen gevonden in Australië. Er is ook bekend dat ten minste één type vogelbekdier leefde in de Patagonische regio van Zuid-Amerika, zo ‘ n 61-63 miljoen jaar geleden (mya), toen Zuid-Amerika nog fysiek verbonden was met Australië als onderdeel van het gigantische Zuidelijke supercontinent, Gondwana. De dichtstbijzijnde levende verwanten zijn de Echidna ‘ s (familie Tachyglossidae). Op basis van genetisch bewijs, wordt aangenomen dat de vogelbekdier en echidna lijnen zijn afzonderlijk ontwikkeld sinds de late Krijt of vroege tertiaire perioden, 63-78 mya.De taxonomie van deze soort is Ornithorynchus anatinus (Shaw, 1799), New Holland (Sydney), New South Wales, Australia.

fysieke kenmerken

het vogelbekdier heeft een afgeplatte, gestroomlijnde kop en lichaam, goed aangepast aan zijn aquatische levensstijl. Het kleurpatroon van het dier zorgt ervoor dat het vogelbekdier zich vermengt met zijn waterige omgeving wanneer het van boven of onder bekeken wordt. De vacht is donkerbruin boven (afgezien van een kleine lichtgekleurde vlek net voor elk oog) terwijl de borst en buik zijn zilverachtige crème, soms gemarkeerd met een tawny of roodachtige streep loopt langs de middellijn van het dier. Interessant is dat het vogelbekdier bijna uitsluitend op zijn voorste ledematen vertrouwt om zichzelf door het water te stuwen. Het uiteinde van elke voorvoet is voorzien van een brede band, die een zeer effectieve peddel vormt wanneer het dier zwemt en duikt. In tegenstelling, de rugvoeten zijn slechts matig zwemvliezen en voornamelijk gebruikt voor het verzorgen van de vacht.

het meest opvallende kenmerk is ongetwijfeld zijn snavel. Deze structuur is oppervlakkig eendachtig-zozeer zelfs dat George Shaw, de eerste professionele zoöloog die een vogelbekdier onderzocht (een gedroogde huid arriveerde in Engeland in 1799), zich gedwongen voelde om te onderzoeken op de lijn waar de snavel de rest van het hoofd verbindt om te zien of het specimen was gesmeed door een slimme taxidermist. Terwijl de snavel van het dier eruit kan zien als de snavel van een eend, is het eigenlijk meer als een menselijke duim in termen van zijn fysieke kenmerken en de manier waarop het wordt gebruikt. Net als een duim is de snavel van het vogelbekdier vlezig en bedekt met een zachte, gevoelige huid, en wordt het door het dier gebruikt om essentiële informatie te verstrekken over de omgeving en om voorwerpen te grijpen en vast te houden.Het vogelbekdier is ook opmerkelijk omdat het een van de weinige zoogdieren is waarvan bekend is dat het giftig is. Van een klier (de crural klier) gelegen in het bovenbeen, volwassen mannen scheiden GIF, die door een kanaal loopt naar een holle, puntige spoor (meten 0,5–0,8 in lengte) gelegen op de enkel van elk achterbeen. Vogelbekdiergif wordt het meest overvloedig geproduceerd vlak voor en tijdens het jaarlijkse broedseizoen, wat suggereert dat het voornamelijk is geëvolueerd om volwassen mannetjes te helpen concurreren voor partners. Terwijl platypus gif niet wordt beschouwd als levensbedreigend voor mensen, kan het ondraaglijke pijn veroorzaken voor een aantal dagen nadat een persoon wordt aangespoord.

het vogelbekdier is een relatief klein dier; mannetjes zijn meestal 15-20% langer en wegen 60-90% meer dan vrouwtjes op een bepaalde plaats. De grootste dieren zijn ongeveer 0,6 m lang en wegen 3 kg. Om zijn tarief van warmteverlies in het water te helpen verminderen, handhaaft een gezond vogelbekdier zijn lichaamstemperatuur rond 89-90°F (32°C), die ongeveer 9°F (5°C) koeler is dan die van mensen. Daarnaast zijn er twee lagen vacht: een dichte, wollige ondervacht bedekt met langere, grovere, waterdichte beschermharen. De ondervacht vangt een laag lucht Naast het lichaam wanneer een vogelbekdier in het water is, waardoor het dier warm blijft, zelfs in ijskoude winterse omstandigheden.Verspreiding

verspreiding

het vogelbekdier komt voor langs waterwegen langs de oostelijke en zuidoostelijke kust van het Australische vasteland (tot ongeveer noordwaarts tot Cooktown, Queensland) en op Tasmanië en King Island. Een geà ntroduceerde populatie is ook te vinden op Kangaroo Island in Zuid-Australië, waar 19 individuen werden vrijgelaten in Flinders Chase National Park in de jaren tussen 1928 en 1946. De afwezigheid van vogelbekdierpopulaties in Centraal-en West-Australië weerspiegelt de zeldzaamheid van permanente meren of rivieren in deze gebieden, terwijl predatie door krokodillen de verspreiding aan het noordelijke uiteinde van het verspreidingsgebied plausibel kan beperken.

Habitat

het vogelbekdier beslaat een breed scala aan zoetwaterhabitats, waaronder vijvers, meren, rivieren en beken op alle hoogtes. De dieren zijn niet geschikt om zich te voeden op het droge, en dus worden meestal gevonden in permanente waterlichamen. De soort zal ook gebruik maken van mensgemaakte reservoirs zolang het water niet te diep is, voornamelijk voedsel op een diepte van minder dan 5 m. Het vogelbekdier komt voor in zowel stedelijke als agrarische gebieden. De dieren worden ook af en toe gezien in riviermondingen, hoewel er geen bewijs is dat ze op permanente basis zoutwaterhabitats innemen.

gedrag

directe observationele studies van vogelbekdiergedrag zijn buitengewoon moeilijk uit te voeren: de dieren zijn vooral ‘ s nachts actief en brengen het grootste deel van hun tijd door met eten onder water of rusten in ondergrondse holen. Dienovereenkomstig is veel van wat bekend is over de bewegingen, gewoonten en activiteitspatronen van de soort verkregen door radio-tracking studies. Door dieren te voorzien van speciale miniatuur Radiozender tags, kunnen hun locatie en gedrag op een consistente manier worden gecontroleerd, zowel overdag als ‘ s nachts.

het vogelbekdier is in wezen solitair in zijn gewoonten, hoewel drie of vier dieren af en toe op enkele tientallen meters van elkaar foerageren op een plek waar voedsel overvloedig is. Dieren die langs een beek of rivier wonen hebben meestal een bereik van 0,5–6 mi (1-10 km) van het kanaal. De grootte van het thuisbereik varieert met het geslacht

(mannetjes hebben een groter thuisbereik dan vrouwtjes) en de productiviteit van de habitat. De grootte van het thuisgebied krimpt als waterwegen meer kleine organismen ondersteunen die door het vogelbekdier worden gegeten, vermoedelijk omdat de dieren niet zo ver hoeven te reizen om genoeg voedsel te vinden.

wanneer een vogelbekdier zich niet voedt, rust hij tot 17 uur per dag in een droog, Knus hol op een oever aan de rand van het water. De voortenen van de dieren zijn getipt met stevige klauwen, en waarnemingen in gevangenschap hebben aangetoond dat een vogelbekdier in staat is een nieuw hol te graven met een snelheid van ongeveer 1,5 ft (0,5 m) per uur. Een volwassene zonder afhankelijk nageslacht bezet normaal gesproken verschillende holen (tot ongeveer een dozijn) binnen een periode van een paar weken. Door vele holen verspreid over de lengte van zijn thuisgebied, een vogelbekdier is altijd redelijk dicht bij een veilige schuilplaats tijdens het voeden.

het vogelbekdier vocaliseert zelden, maar wanneer het zich bedreigd voelt, kan het een hoge Grom produceren.

Voedingsecologie en voeding

het vogelbekdier is een roofdier, dat zich voornamelijk voedt met in de bodem levende waterinsecten zoals caddis-en meivlieglarven. De vogelbekdier heeft ook een voorkeur voor wormen, slakken, zoetwatergarnalen en rivierkreeft, en erwtenmosselen. De grootte van zijn prooi wordt beperkt door het feit dat vogelbekdier tanden vrij vroeg in ontwikkeling verloren gaan en vervangen worden door platte, Molaire slijpkussens aan de achterkant van de mond. In tegenstelling tot de meeste zoogdiertanden, groeien deze pads constant om oppervlakteslijtage te compenseren.

een vogelbekdier kan voedsel vinden door onder oevers te graven of hapjes op te slaan die op het wateroppervlak drijven, alsook door langs de bodemsedimenten te zoeken. Kleine prooien worden tijdelijk opgeslagen in wangzakken terwijl een dier ondergedompeld wordt. Een foeragerende vogelbekdier blijft doorgaans 10-60

seconden onder water voordat hij terugkeert naar het oppervlak om te ademen en zijn maaltijd te kauwen met een zij-aan-zijbeweging van de kaken.De ogen en oren bevinden zich in ondiepe, Gespierde groeven aan de zijkanten van de kop die automatisch dichtknijpen wanneer een dier duikt. Het vogelbekdier is vooral afhankelijk van zijn snavel om voedsel onder water te vinden. Het oppervlak van dit opmerkelijke orgaan is dicht verpakt met tienduizenden gespecialiseerde sensorische receptoren, gevoelig voor aanraking en trillingen (duwstangen) of elektrische stromen (slijmvliezen sensorische klieren). Experimenteel is aangetoond dat het vogelbekdier in staat is om de kleine hoeveelheid elektriciteit te registreren die in het water wordt opgewekt door de staartbeweging van een garnaal op een afstand van ongeveer 5 cm.

op zijn beurt wordt deze informatie vermoedelijk gebruikt om de locatie van prooien op te sporen en op te sporen.

reproductieve biologie

samen met de Echidna ‘ s wordt het vogelbekdier onderscheiden als een monotreme of eilegend zoogdier. Mannetjes en vrouwtjes hebben één fysieke opening (de cloaca) die zowel voor de voortplanting als voor de uitscheiding wordt gebruikt. Om een gestroomlijnde vorm te behouden, worden de penis en testes van het mannetje in het lichaam gedragen; paring vindt plaats in het water. Bij het vrouwelijke vogelbekdier is de rechter eierstok klein en niet functioneel. Op het moment van de ovulatie, het vogelbekdier ei is ongeveer 0,16 in (4 mm) in diameter. Na bevruchting wordt de eerste van de drie schelplagen gevormd in de eileider voordat het ei in de baarmoeder beweegt. Daar wordt het ei voorzien van extra voedingsstoffen en worden nog twee schelplagen afgescheiden, zodat het ei ongeveer 15 mm diameter heeft als het wordt gelegd. Hoewel de tijd die nodig is voor de zwangerschap nooit precies is bepaald, wordt aangenomen dat het ongeveer drie weken duurt.Vogelbekdiereieren worden geproduceerd in de late winter en het voorjaar (augustus-November), met enige aanwijzingen dat het broeden later plaatsvindt in zuidelijke populaties in vergelijking met die in Queensland. De eieren worden gelegd in een hol van 3-6 m lang, maar soms veel langer. Gedurende de incubatie en de ontwikkeling van de jongen, houdt het vrouwtje de ingang van het hol geblokkeerd door verschillende stekkers grond. Naast het ontmoedigen van de toegang door roofdieren zoals slangen en Australische waterratten (Hydromys chrysogaster), verminderen de pluggen de kans dat jonge exemplaren verdrinken in het geval van een overstroming. Een paar dagen voor het leggen van haar legsel van een tot drie eieren, sleept een vrouwtje een grote hoeveelheid natte bladeren en andere vegetatie naar de afgeronde holkamer om een nest te maken. Er wordt aangenomen dat het vrouwtje de leerachtige gepelde eieren gedurende ongeveer 10 dagen uitbroedt, ze klemt tussen haar gekrulde staart en buik terwijl ze op haar rug of zij ligt. Als ze uitkomen, zijn de jongen minder dan 9 mm lang. Hun opkomst uit het ei wordt ondersteund door de aanwezigheid van een prominente bult (karunkel) op het puntje van de snuit, een naar binnen gebogen ei tand, en voorpoten gewapend met kleine klauwen. Als ze uitkomen, zijn de jongen minder dan 20 mm lang.

jonge exemplaren ontwikkelen zich gedurende ongeveer vier maanden in het Kwekerij-hol voordat ze voor het eerst in het water komen. Gedurende deze periode worden ze uitsluitend gevoed met melk. Het vrouwtje heeft geen Tepels. In plaats daarvan wordt melk direct afgescheiden op de vacht van de moeder van twee cirkelvormige vlekken van de huid ongeveer halverwege haar buik. Een verweesd vogelbekdier zal melk uit een menselijke hand drinken door de vloeistof op te zuigen terwijl hij zijn korte snavel ritmisch heen en weer tegen de palm veegt. In het wild kunnen dergelijke vloeiende bewegingen helpen om de melkstroom te stimuleren.

zowel mannetjes als vrouwtjes zijn fysiek volwassen op de leeftijd van twee jaar, hoewel sommige vrouwtjes hun nakomelingen kunnen uitstellen tot ze vier jaar of ouder zijn. Verkering houdt twee individuen zwemmen naast of cirkelen elkaar, soms vergezeld van nuzzling of wrijven. Een dier kan zijn snavel gebruiken om de punt van de staart van de ander te grijpen en worden gesleept of zwemmen achter. Er is weinig bekend over het vogelbekdierveredelingssysteem, afgezien van het feit dat de dieren geen langdurige paarbanden lijken te vormen. In plaats daarvan wordt aangenomen dat mannetjes de neiging hebben om wijd rond te bewegen tijdens het broedseizoen, in een poging om te paren met zoveel mogelijk vrouwtjes mogelijk. Op dezelfde manier, volwassen vrouwtjes lijken de jongen op te voeden zonder enige hulp van hun partners.

staat van instandhouding

vogelbekdier is een moeilijk te tellen of te onderzoeken dier: ingangen van holten zijn over het algemeen goed verborgen en de dieren laten zelden sporen achter van hun activiteiten in de vorm van sporen, scats of voedselresten. Levende vangnetten zijn tijdrovend om in te zetten en moeten de hele nacht nauwlettend in de gaten worden gehouden. Daarom is de kennis over hoe de soort het doet in veel delen van zijn bereik vaag. In grote lijnen is bekend dat het vogelbekdier langs sommige waterwegen vrij algemeen blijft, maar

is afgenomen of verdwenen uit andere waterwegen. De soort is volledig beschermd door de wet in zijn verspreidingsgebied.

in de meeste gebieden is de kwaliteit van de habitat de belangrijkste factor die het vogelbekdieraantal beperkt. Waterwegen die grote vogelbekdierpopulaties ondersteunen hebben over het algemeen veel bomen en kleinere planten die aan de oevers groeien; een gevarieerd aanbod van zwembaden, ondiepe riffles, rotsen en houtachtige materialen in het kanaal; en betrouwbaar stromend zoet water gedurende het hele jaar. Al deze eigenschappen begunstigen de kleine ongewervelde waterdieren die op hun beurt het vogelbekdier voeden. Omgekeerd, factoren die betrokken zijn bij de afname van vogelbekdierpopulaties omvatten erosie, overbegrazing door konijnen en vee, veranderde waterstromingsregimes, overlearing van inheemse vegetatie, en de systematische verwijdering van logs en grote takken uit het kanaal.

naast habitatdegradatie is het vogelbekdier kwetsbaar voor verdrinking in illegaal voor vissen en rivierkreeften geplaatste netten en vallen. Veel individuen sterven ook elk jaar nadat ze

verstrikt raken in afval, zoals verlaten lijnen van nylon vislijn.

betekenis voor de mens

het vogelbekdier werd in de negentiende en vroege twintigste eeuw gejaagd om zijn zachte vacht, die (vanwege de dikte van de huid) voornamelijk werd gebruikt om slippers, dekens en tapijten te maken. Vandaag de dag hebben de dieren geen directe economische waarde, afgezien van hun rol in het aantrekken van toeristen naar Australië. Mensen die in Australië wonen beschouwen de soort over het algemeen met grote belangstelling en genegenheid. Het vogelbekdier speelt daarom ook een belangrijke rol bij het stimuleren van landeigenaren en de algemene gemeenschap om zoetwatermilieus te beschermen.

middelen

boeken

Augee, Michael L., ed. Vogelbekdier en Echidnas. Mosman, New South Wales: The Royal Zoological Society of New South Wales, 1992.

Grant, Tom. Het Vogelbekdier: Een Uniek Zoogdier. Sydney: University of New South Wales Press, 1995.

Moyal, Ann. Vogelbekdier: het buitengewone verhaal van hoe een nieuwsgierig wezen de wereld verbijsterde. Crows Nest, New South Wales: Allen & Unwin, 2001.

tijdschriften

Evans, B. K., D. R. Jones, J. Baldwin, en G. R. J. Gabbott. “Duikvermogen van het vogelbekdier.”Australian Journal of Zoology 42 (1994): 17-27.

Fenner, P. J., J. A. Williamson, en D. Myers. “Vogelbekdier Envenomatie-Een Pijnlijke Leerervaring.”The Medical Journal of Australia 157 (1992): 829-832.Musser, A. M. ” Evolution, Biogeography and Palaeocology of the Ornithorhynchidae.”Australian Mammalogy 20 (1998): 147-162.

Proske, U., J. E. Gregory, and A. Iggo. “Sensorische receptoren in Monotremes.”Royal Siety of London Philosophical Transactions 353 (1998): 1187-1198.

Serena, M. “Use of Time and Space by vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus: Monotremata) along a Victorian Stream.”Journal of Zoology, London 232 (1994): 117-131.”Duck-billed Platypus: Australia’ s Urban Oddity.”National Geographic 197, no. 4 (April 2000): 118-129.

Serena, M., en G. Williams. “Rubber and Plastic Rubbish: A Summary of the Hazard Posed to Platypus Ornithorhynchus anatinus in Suburban Habitat.”The Victorian Naturalist 115 (1998): 47-49.Serena, M., M. Worley, M. Swinnerton, and G. A. Williams. “Effect of Food Availability and Habitat on the Distribution of Platypus (Ornithorhynchus anatinus) Foraging Activity.”Australian Journal of Zoology 49 (2001): 263-277.

Temple-Smith, P., and T. Grant. “Uncertain Breeding: A Short History of Reproduction in Monotremes.”Reproduction, Fertility and Development 13 (2001): 487-497.

Organisaties

Australian Platypus Conservancy. P. O. Box 84, Whittlesea, Victoria 3757 Australië. Telefoon: 613 9716 1626. Fax: 613 9716 1664. E – mail: Website: <http://www.platypus.asn.au>.

Andere

Het Complete Vogelbekdier. 2000 . <http://www.platypus.org.uk>.

Melody Serena, PhD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.