Kacsacsőrű kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchidae))

( Ornithorhynchidae)

osztály Emlősök

rend Monotremata

család Ornithorhynchidae

miniatűr leírás
kétéltű ragadozó édesvízi élőhelyek, jellemző a széles farok, lapos fej és a test, rövid végtagok alkalmazkodott ásás és úszás, és feltűnő kacsa-szerű bill

méret
16-24 hüvelyk (0,4–0,6 m); 1,5–6,6 font (0,7–3 kg)

nemzetségek száma, Fajok
1 nemzetség; 1 faj

élőhely
folyók, tavak és patakok

védettségi állapot
nem veszélyeztetett

Eloszlás
Kelet-Ausztrália, beleértve Tasmania

evolúció és szisztematika

az Ornithorhynchidae családba csak egy modern faj tartozik, a kacsacsőrű kacsacsőrű emlős. Nem ismert alfaj vagy faj. Számos kihalt ornithorhynchid fajt írtak le, főleg Ausztráliában található kövületekből. Az ősi kacsacsőrű Emlősök legalább egy típusa Dél-Amerika Patagóniai régiójában élt mintegy 61-63 millió évvel ezelőtt (mya), amikor Dél-Amerika még fizikailag csatlakozott Ausztráliához az óriási déli szuperkontinens részeként, Gondwana. A legközelebbi élő rokonok az echidnas (Tachyglossidae család). Genetikai bizonyítékok alapján úgy gondolják, hogy a kacsacsőrű emlős és a hangyászsün vonala külön-külön fejlődött a késő kréta vagy a korai harmadidőszak, 63-78 mya óta.

e faj taxonómiája az Ornithorynchus anatinus (Shaw, 1799), New Holland (Sydney), Új-Dél-Wales, Ausztrália.

fizikai jellemzők

a kacsacsőrű emlősnek lapos, áramvonalas feje és teste van, amely jól illeszkedik a vízi életmódhoz. Az állat színmintája biztosítja, hogy a kacsacsőrű emlős beleolvadjon vizes környezetébe, akár felülről, akár alulról nézve. A szőrzet fent sötétbarna (kivéve egy kis világos színű foltot, közvetlenül a szem előtt), míg a mellkas és a has ezüstös krémszínű, néha az állat középvonalán futó vörösesbarna vagy vöröses csíkkal jelölve. Érdekes módon a kacsacsőrű emlős szinte kizárólag az elülső végtagjaira támaszkodik, hogy a vízen keresztül hajtson. Az első lábak vége széles hevederrel van felszerelve, amely rendkívül hatékony evezőt képez, amikor az állat úszik és merül. Ezzel szemben a hátsó lábak csak mérsékelten úszóhártyásak, főleg a szőr ápolására használják.

legszembetűnőbb tulajdonsága kétségtelenül a számlája. Ez a szerkezet felületesen kacsaszerű—olyannyira, hogy George Shaw, az első profi zoológus, aki megvizsgált egy kacsacsőrű emlőst (egy kiszáradt bőr 1799-ben érkezett Angliába), kénytelen volt megvizsgálni azt a vonalat, ahol a számla csatlakozik a fej többi részéhez, hogy megnézze, hogy a példányt egy okos taxidermista hamisította-e meg. Bár az állat számlája úgy néz ki, mint egy kacsa csőre, valójában inkább hasonlít egy emberi hüvelykujjra fizikai tulajdonságai és használata szempontjából. Mint egy hüvelykujj, a kacsacsőrű csőr húsos, puha, érzékeny bőr borítja, és az állat arra használja, hogy alapvető információkat nyújtson a környező környezetről, valamint tárgyakat ragadjon meg és tartson.

a kacsacsőrű emlős azon kevés emlős egyike, amelyről ismert, hogy mérgező. A comb felső részén található mirigyből (a cruralis mirigyből) a felnőtt férfiak mérget választanak ki, amely egy csatornán keresztül egy üreges, hegyes sarkantyúig (0,5–0,8 hüvelyk hosszúságú) vezet, amely az egyes hátsó lábak bokáján helyezkedik el. A kacsacsőrű emlős mérgét közvetlenül az éves tenyészidőszak előtt és alatt termelik a legtöbbet, ami arra utal, hogy elsősorban a kifejlett hímek párért való versengésének elősegítésére fejlődött ki. Míg a kacsacsőrű méreg nem tekinthető életveszélyesnek az emberekre, az ember ösztönzése után néhány napig kínzó fájdalmat okozhat.

a kacsacsőrű emlős viszonylag kicsi állat; a hímek általában 15-20% – kal hosszabbak és 60-90% – kal nagyobbak, mint a nőstények egy adott helyen. A legnagyobb állatok teljes hossza körülbelül 24 hüvelyk (0,6 m), súlya 6,6 font (3 kg). Annak érdekében, hogy csökkentse a víz hőveszteségének mértékét, az egészséges kacsacsőrű emlős testhőmérsékletét 89-90 körül tartja F (32 C), ami körülbelül 9 F (5 C) hűvösebb, mint az emberé. Ezenkívül két réteg szőr van: sűrű, gyapjas aljszőrzet, amelyet hosszabb, durvább, vízálló védőszőrzet borít. Az aljszőrzet csapdába ejti a test mellett egy légréteget, amikor egy kacsacsőrű a vízben van, segítve az állat melegen tartását még fagyos téli körülmények között is.

Eloszlás

a kacsacsőrű emlős Ausztrália szárazföldi részének keleti és délkeleti partvidékén (kb. északra Cooktownig, Queenslandig), valamint Tasmániában és a King-szigeten él. A dél-ausztráliai kenguru-szigeten 19 egyedet engedtek szabadon a Flinders Chase Nemzeti Parkban 1928 és 1946 között. A közép-és nyugat-ausztráliai kacsacsőrű emlőspopulációk hiánya tükrözi az állandó tavak és folyók ritkaságát ezeken a területeken, míg a krokodilok általi ragadozás valószínűleg korlátozhatja elterjedését az elterjedési területének északi végén.

élőhely

a kacsacsőrű emlős az édesvízi élőhelyek széles skáláját foglalja el, beleértve a tavakat, tavakat, folyókat és patakokat minden magasságban. Az állatok nem alkalmazkodnak a szárazföldön való táplálkozáshoz, ezért leggyakrabban állandó víztestekben találhatók. A faj ember által készített tározókat is használ, amíg a víz nem túl mély, főleg 16,5 láb (5 m) alatti mélységben táplálkozik. A kacsacsőrű emlősről ismert, hogy mind városi, mind mezőgazdasági területeken előfordul. Az állatokat alkalmanként a folyótorkolatokban is látják, bár nincs bizonyíték arra, hogy állandó jelleggel elfoglalnák a sósvízi élőhelyeket.

viselkedés

a kacsacsőrű emlős viselkedésének közvetlen megfigyelési vizsgálatát rendkívül nehéz elvégezni: az állatok főleg éjszaka aktívak, idejük nagy részét vagy víz alatti etetéssel, vagy földalatti barlangokban pihenve töltik. Ennek megfelelően a faj mozgásáról, szokásairól és aktivitási mintáiról ismert adatok nagy részét rádiókövető vizsgálatok révén nyerték. Az állatok speciális miniatűr rádióadó-címkékkel történő felszerelésével helyük és viselkedésük következetesen nyomon követhető mind nappal, mind éjszaka.

a kacsacsőrű emlős alapvetően magányos a szokásait, bár három vagy négy állat alkalmanként megtalálható gyűjtögető néhány tucat méteren belül, egy olyan helyen, ahol az élelmiszer bőséges. A patak vagy folyó mentén lakó állatok otthoni tartománya általában 0,5-6 mi (1-10 km) csatorna. Az otthoni tartomány mérete az egyén nemétől

(a hímek nagyobb otthoni tartományokkal rendelkeznek, mint a nők) és az élőhely termelékenységétől függ. Az otthoni tartomány mérete csökken, mivel a vízi utak több apró organizmust támogatnak, amelyeket a kacsacsőrű emlős eszik, feltehetően azért, mert az állatoknak nem kell olyan messzire utazniuk, hogy elegendő élelmet találjanak.

amikor a kacsacsőrű emlős nem táplálkozik, napi 17 órát pihen egy száraz, kényelmes odúban, amely a víz szélén lévő bankban található. Az állatok elülső lábujjai vaskos karmokkal vannak hegyezve, és a fogságban végzett megfigyelések azt mutatták, hogy a kacsacsőrű emlős óránként 1,5 láb (0,5 m) körüli sebességgel képes új lyukat ásni. Az eltartott utódok nélküli felnőtt általában néhány hét alatt több különböző lyukat foglal el (legfeljebb egy tucat). Azáltal, hogy számos lyuk van szétszórva a hazai elterjedési területén, a kacsacsőrű mindig ésszerűen közel van egy biztonságos menedékhez etetés közben.

a kacsacsőrű emlős ritkán vocalizes, de ha fenyegetve érzi magát, az állat képes egy magas hangú morgás.

táplálkozási ökológia és étrend

a kacsacsőrű emlős ragadozó, főleg fenéklakó vízi rovarokkal táplálkozik, mint például a caddis-fly és a mayfly lárvák. A kacsacsőrű is részleges férgek, csigák, édesvízi garnélák és rákok, és a borsó-kagyló. Zsákmányának méretét korlátozza az a tény, hogy a kacsacsőrű fogak a fejlődés korai szakaszában elvesznek, és a száj hátsó részén lapos, moláris őrlőpárnák helyettesítik őket. A legtöbb emlősfogtól eltérően ezek a párnák folyamatosan növekednek, hogy kompenzálják a felületi kopást.

a kacsacsőrű emlős a partok alatt ásva, vagy a víz felszínén lebegő falatokat feltörve, valamint az alsó üledékek mentén keresgélve találhat élelmet. A kis zsákmányt ideiglenesen az arczacskókban tárolják, miközben az állat elmerül. A táplálkozó kacsacsőrű emlős általában 10-60

másodpercig marad a víz alatt, mielőtt visszatér a felszínre, hogy lélegezzen és rágja az ételt az állkapcsok oldalirányú mozgásával.

szemei és fülei sekély, izmos barázdákban helyezkednek el a fej oldalán, amelyek automatikusan becsípődnek, amikor egy állat merül. A kacsacsőrű emlős elsősorban a számlájára támaszkodik, hogy élelmet találjon a víz alatt. Ennek a figyelemre méltó szervnek a felülete sűrűn tele van több tízezer speciális szenzoros receptorral, amelyek érzékenyek az érintésre és a rezgésre (Tolórudak) vagy az elektromos áramokra (nyálkahártya szenzoros mirigyek). Kísérletileg kimutatták, hogy a kacsacsőrű emlős képes regisztrálni azt a kis mennyiségű villamos energiát, amelyet a garnélarák farokcsapása generál a vízben körülbelül 2 hüvelyk (5 cm) távolságban.

ez az információ feltehetően a zsákmány helyének felderítésére és nyomon követésére szolgál.

reproduktív biológia

az echidnákkal együtt a kacsacsőrű emlős monotrém vagy tojásrakó emlős. A hímeknek és a nőstényeknek egyetlen fizikai nyílásuk van (a kloáka), amelyet mind szaporodásra, mind kiválasztásra használnak. Az áramvonalas forma fenntartása érdekében a hím péniszét és heréit a test belsejében hordozzák; a párzás a vízben történik. A női kacsacsőrű emlősben a jobb petefészek kicsi és nem működik. Az ovuláció idején a kacsacsőrű tojás átmérője körülbelül 0,16 hüvelyk (4 mm). Megtermékenyítés után a petevezetékben a három héjréteg közül az első képződik, mielőtt a tojás a méhbe mozog. Ott a tojást további tápanyagokkal látják el, és további két héjréteg választódik ki, így a tojás körülbelül 0,6 hüvelyk (15 mm) átmérőjű, amikor lefektetik. Bár a terhességhez szükséges időt soha nem határozták meg pontosan, úgy gondolják, hogy körülbelül három hétig tart.

a kacsacsőrű Emlőstojásokat a tél végén és tavasszal (augusztus–November) hozzák létre, és némi bizonyíték van arra, hogy a déli populációkban a szaporodás később következik be, mint Queenslandben. A tojásokat általában 10-20 láb (3-6 m) hosszúságú, bár néha sokkal hosszabb lyukba rakják. Az inkubáció és a fiatalkori fejlődés során a nőstény több talajdugóval elzárja a barlang belépési alagútját. Amellett, hogy megakadályozzák a ragadozók, például a kígyók és az Ausztrál vízipatkányok (Hydromys chrysogaster) hozzáférését, a dugók csökkentik annak valószínűségét, hogy a fiatal állatok árvíz esetén megfulladnak. Néhány nappal az egy-három tojásból álló Kuplung lerakása előtt egy nőstény nagy mennyiségű nedves levelet és más növényzetet húz a lekerekített üregkamrába, hogy fészket készítsen. Úgy gondolják, hogy a nőstény körülbelül 10 napig inkubálja a bőrszerű héjú tojásokat, összekulcsolva őket a göndör farka és a hasa között, miközben a hátán vagy az oldalán fekszik. Amikor kikelnek, a fiatalok kevesebb, mint 0,5 hüvelyk (9 mm) hosszúak. A tojásból való kiemelkedésüket segíti egy kiemelkedő dudor (karuncle) jelenléte az orr csúcsán, egy befelé ívelő tojásfog, valamint apró karmokkal felfegyverzett mellső lábak. Amikor kikelnek, a fiatalok kevesebb, mint 0,8 hüvelyk (20 mm) hosszúak.

a fiatalkorúak körülbelül négy hónapig fejlődnek az óvodában, mielőtt először belépnének a vízbe. Ebben az időszakban kizárólag tejből táplálkoznak. A nősténynek nincs mellbimbója. Ehelyett a tej közvetlenül az anya szőrére választódik ki két kör alakú bőrfoltból, amelyek körülbelül félúton helyezkednek el a hasán. Az árva kacsacsőrű emlős emberi kézből issza a tejet úgy, hogy felszívja a folyadékot, miközben rövid csőrét ritmikusan oda-vissza a tenyérhez söpörte. A vadonban az ilyen elsöprő mozgások elősegíthetik a tej áramlását.

mind a hímek, mind a nőstények fizikailag két éves korukban érettek, bár egyes nőstények késleltethetik az utódokat négy éves vagy annál idősebb korukig. Az udvarlás során két személy úszik egymás mellett vagy körözik egymást, néha nuzzling vagy dörzsölés kíséretében. Az egyik állat a csőrével megfoghatja a másik farka hegyét, és vontathatja vagy úszhat mögötte. Keveset tudunk a kacsacsőrű emlős tenyésztési rendszeréről, eltekintve attól a ténytől, hogy úgy tűnik, hogy az állatok nem képeznek hosszú távú párkötéseket. Ehelyett úgy gondolják, hogy a hímek hajlamosak széles körben mozogni a tenyészidőszak alatt, megpróbálva a lehető legtöbb nősténnyel párosodni. Ugyanezen az alapon, úgy tűnik, hogy a felnőtt nőstények párjuk segítsége nélkül nevelik a fiatalokat.

védettségi állapot

a kacsacsőrű emlős egy nehezen összeírható vagy felmérhető állat: a barlang bejáratai általában jól el vannak rejtve, és az állatok ritkán hagynak nyomot tevékenységükről nyomok, ürülék vagy ételmaradék formájában. Az élőfogó hálók felállítása időigényes, ezért éjszaka szorosan figyelemmel kell kísérni őket. Ennek megfelelően a faj boldogulásának ismerete a tartomány számos részén vázlatos. Általánosságban elmondható, hogy a kacsacsőrű emlős továbbra is meglehetősen gyakori néhány vízi út mentén, de

másoktól csökkent vagy eltűnt. A fajt teljes egészében törvény védi.

a legtöbb területen a kacsacsőrű Emlősök számát korlátozó legfontosabb tényező valószínűleg az élőhely minősége. A nagy kacsacsőrű populációkat támogató vízi utakon általában rengeteg fa és kisebb növény nő a partokon; változatos medencék, sekély riffek, sziklák és fás anyagok a csatornában; és megbízhatóan folyik az édesvíz egész évben. Mindezek a tulajdonságok kedveznek a kis vízi gerincteleneknek, amelyek viszont táplálják a kacsacsőrű emlősöket. Ezzel szemben a kacsacsőrű emlőspopuláció csökkenésében szerepet játszó tényezők közé tartozik az erózió, a nyulak és az állatállomány túlzott legeltetése, a megváltozott vízáramlási rendszerek, az őshonos növényzet túlcsordulása, valamint a rönkök és a nagy ágak szisztematikus eltávolítása a csatornából.

az élőhelyek pusztulása mellett a kacsacsőrű emlős érzékeny a halak és rákok számára illegálisan felállított hálókba és csapdákba való fulladásra. Sok ember is meghal minden évben, miután

belegabalyodott a szemétbe, mint például a nejlon horgászzsinór elhagyott hurkai.

jelentőség az emberek számára

a kacsacsőrűt a tizenkilencedik és a huszadik század elején vadászták puha bundája miatt, amelyet (a bőr vastagsága miatt) főleg papucsok, takarók és szőnyegek készítésére használtak. Ma az állatoknak nincs közvetlen gazdasági értéke, kivéve a turisták Ausztráliába vonzásában betöltött szerepüket. Az Ausztráliában élő emberek általában nagy érdeklődéssel és szeretettel tekintenek a fajra. Ezért a kacsacsőrű emlősnek fontos szerepe van abban is, hogy a földbirtokosokat és az Általános közösséget az édesvízi környezet védelmére ösztönözze.

források

Könyvek

Augee, Michael L., Szerk. Kacsacsőrű emlős és hangyászsün. Mosman, Új-Dél-Wales: Új-Dél-Wales királyi Állattani Társasága, 1992.

Grant, Tom. A Kacsacsőrű Emlős: Egyedülálló Emlős. Sydney: Új-Dél-Wales Egyetem sajtó, 1995.

Moyal, Ann. Kacsacsőrű emlős: a rendkívüli történet arról, hogy egy kíváncsi lény zavarba hozta a világot. Varjak Fészke, Új-Dél-Wales: Allen & Unwin, 2001.

folyóiratok

Evans, B. K., D. R. Jones, J. Baldwin és G. R. J. Gabbott. “A kacsacsőrű búvárkodás képessége.”Ausztrál Állattani folyóirat 42 (1994): 17-27.

Fenner, P. J., J. A. Williamson és D. Myers. “Kacsacsőrű Emlős Envenomation-Fájdalmas Tanulási Tapasztalat.”Az ausztrál orvosi folyóirat 157 (1992): 829-832.

Musser, A. M. “az Ornithorhynchidae evolúciója, biogeográfiája és Paleokológiája.”Ausztrál Emlőstan 20 (1998): 147-162.

Proske, U., J. E. Gregory és A. Iggo. “Szenzoros receptorok Monotrémákban.”Londoni Királyi Siety filozófiai tranzakciók 353 (1998): 1187-1198.

Serena, M. “A kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus: Monotremata) idő-és térhasználata egy viktoriánus patak mentén.”Zoológiai folyóirat, London 232 (1994): 117-131.

— “kacsacsőrű kacsacsőrű emlős: Ausztrália városi furcsasága.”National Geographic 197, 4. szám (2000.április): 118-129.

Serena, M. és G. Williams. “Gumi és műanyag szemét: összefoglaló a kacsacsőrű emlős Ornithorhynchus anatinus külvárosi élőhelyeken jelentett veszélyéről.”A Viktoriánus Természettudós 115 (1998): 47-49.

Serena, M., M. Worley, M. Swinnerton és G. A. Williams. “Az élelem rendelkezésre állásának és élőhelyének hatása a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus) takarmányozási aktivitására.”Ausztrál Állattani folyóirat 49 (2001): 263-277.

Temple-Smith, P. és T. Grant. “Bizonytalan tenyésztés: a Monotrémák szaporodásának rövid története.”Reproduction, Fertility and Development 13 (2001): 487-497.

Szervezetek

Ausztrál Kacsacsőrű Emlős Conservancy. Box 84, Whittlesea, Victoria 3757 Ausztrália. Telefon: 613 9716 1626. Fax: 613 9716 1664. E-mail: Weboldal: <http://www.platypus.asn.au>.

Egyéb

A Teljes Kacsacsőrű Emlős. 2000 . <http://www.platypus.org.uk>.

Melody Serena, PhD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.