Ptakopysk kachní (Ornithorhynchidae)

(Ornithorhynchidae)

Třída Mammalia

řád Monotremata

čeleď Ornithorhynchidae

Miniatura popis
obojživelný dravec ve sladkovodních stanovištích, charakterizovaný širokým ocasem, plochou hlavou a tělem, krátkými končetinami přizpůsobenými kopání a plavání a nápadným kachním Billem

Velikost
16-24 in (0.4-0.6 m); 1.5–6.6 lb (0,7–3 kg)

Počet rodů, druhů
1 Rod; 1 Druh

stanoviště
řeky, jezera a potoky

stav ochrany
není ohrožen

distribuce
východní Austrálie, včetně Tasmánie

evoluce a systematika

čeleď Ornithorhynchidae zahrnuje pouze jeden moderní druh, ptakopysk kachní. Není známo, že by se vyskytovaly žádné poddruhy nebo rasy. Bylo popsáno několik vyhynulých druhů ornithorhynchidů, hlavně z fosilií nalezených v Austrálii. Je také známo, že alespoň jeden typ starověkého ptakopysk žil v Patagonském regionu Jižní Ameriky asi před 61-63 miliony let (mya), kdy byla Jižní Amerika stále fyzicky spojena s Austrálií jako součást Obřího jižního superkontinentu Gondwana. Nejbližší žijící příbuzní jsou echidnas (rodina Tachyglossidae). Na základě genetických důkazů se předpokládá, že linie platypus a echidna se vyvíjejí odděleně od pozdního křídového nebo raného terciárního období, 63-78 mya.

taxonomie tohoto druhu je Ornithorynchus anatinus (Shaw, 1799), New Holland (Sydney), Nový Jižní Wales, Austrálie.

fyzikální vlastnosti

ptakopysk má zploštělou, usměrněnou hlavu a tělo, dobře se hodí pro svůj vodní životní styl. Barevný vzor zvířete zajišťuje, že ptakopysk splývá s jeho vodnatým prostředím při pohledu shora nebo zespodu. Srst je nad ní tmavě hnědá (kromě malé světlé skvrny těsně před každým okem), zatímco hrudník a břicho jsou stříbřitě krémové, někdy označené hnědavým nebo načervenalým pruhem běžícím podél středové čáry zvířete. Zajímavé je, že ptakopysk se spoléhá téměř výhradně na své přední končetiny, aby se poháněl vodou. Konec každé přední nohy je vybaven širokou rozlohou popruhu, tvořící vysoce účinné pádlo, když zvíře plave a ponoří se. Naproti tomu zadní nohy jsou pouze mírně plovací a používají se hlavně pro péči o srst.

jeho nejvýraznějším rysem je nepochybně jeho účet. Tato struktura je povrchně kachní-natolik, že George Shaw, první profesionální zoolog, který zkoumal ptakopysk (vysušená kůže dorazila do Anglie v roce 1799), se cítil nucen sondovat na lince, kde se účet připojí ke zbytku hlavy, aby zjistil, zda byl vzorek vytvořen chytrým preparátorem. Zatímco účet zvířete může vypadat jako kachní zobák, je to vlastně spíš jako lidský palec, pokud jde o jeho fyzické vlastnosti a způsob, jakým se používá. Stejně jako palec je platypusův účet masitý a pokrytý měkkou, citlivou pokožkou a zvíře ho používá k poskytování základních informací o okolním prostředí, stejně jako k uchopení a držení předmětů.

ptakopysk je také pozoruhodný tím, že je jedním z mála savců, o nichž je známo, že jsou jedovaté. Z žlázy (krurální žlázy) umístěné v horní části stehna vylučují dospělí muži jed, který prochází kanálem do duté, špičaté ostruhy (měřící 0,5–0,8 in na délku) umístěné na kotníku každé zadní nohy. Ptakopysk jed je produkován nejhojněji těsně před a během ročního období rozmnožování, což naznačuje, že se vyvinul hlavně proto, aby pomohl dospělým samcům soutěžit o kamarády. Zatímco ptakopyskový jed není považován za život ohrožující člověka, může způsobit nesnesitelnou bolest několik dní poté, co je člověk pobídnut.

ptakopysk je relativně malé zvíře; samci jsou obvykle o 15-20% delší a váží o 60-90% více než samice v dané lokalitě. Největší zvířata měří asi 24 V (0,6 m) na celkovou délku a váží 6,6 lb (3 kg). Aby pomohl snížit rychlost tepelných ztrát ve vodě, zdravý ptakopysk udržuje svou tělesnou teplotu kolem 89-90°F (32°C), což je o 9°F (5°C) chladnější než u lidí. Kromě toho existují dvě vrstvy srsti: hustá, vlněná podsada pokrytá delšími, hrubšími, vodotěsnými ochrannými chlupy. Podsada zachycuje vrstvu vzduchu vedle těla, když je ptakopysk ve vodě, což pomáhá udržovat zvíře v teple i v mrazivých zimních podmínkách.

rozšíření

ptakopysk obývá vodní cesty podél východního a jihovýchodního pobřeží pevninské Austrálie (asi na sever jako Cooktown, Queensland)a na Tasmánii a King Island. Zavlečená populace se vyskytuje také na Kangaroo Island v Jižní Austrálii, kde bylo v letech 1928 až 1946 vypuštěno v Národním parku Flinders Chase 19 jedinců. Absence populací ptakopysk ve střední a západní Austrálii odráží vzácnost stálých jezer nebo řek v těchto oblastech, zatímco predace krokodýly může věrohodně omezit jeho distribuci na severním konci svého rozsahu.

stanoviště

ptakopysk zaujímá širokou škálu sladkovodních stanovišť, včetně rybníků, jezer, řek a potoků ve všech nadmořských výškách. Zvířata nejsou přizpůsobena pro krmení na suché půdě, a tak se nejčastěji vyskytují ve stálých vodních útvarech. Druh bude také používat lidské nádrže, pokud voda není příliš hluboká, hlavně krmení v hloubce menší než 16.5 ft (5 m). Ptakopysk je známo, že se vyskytuje v městských i zemědělských oblastech. Zvířata jsou také občas vidět v ústí řek, ačkoli neexistují žádné důkazy o tom, že trvale zabírají stanoviště se slanou vodou.

chování

přímé observační studie chování ptakopysků jsou mimořádně obtížné provést: zvířata jsou aktivní hlavně v noci a většinu času tráví buď krmením pod vodou, nebo odpočíváním v podzemních nory. V souladu s tím, hodně z toho, co je známo o pohybech, návycích a vzorcích aktivity druhu, bylo získáno studiemi rádiového sledování. Osazením zvířat speciálními miniaturními značkami rádiového vysílače lze jejich polohu a chování sledovat konzistentním způsobem jak během dne, tak v noci.

ptakopysk je ve svých zvycích v podstatě osamělý, i když tři nebo čtyři zvířata se občas nacházejí v několika desítkách metrů (metrů) od sebe na místě, kde je hojná potrava. Zvířata pobývající podél potoka nebo řeky mají obvykle domácí rozsah zahrnující 0,5-6 mi (1-10 km) kanálu. Velikost domácího rozsahu se liší podle pohlaví jednotlivce

(muži mají větší domácí rozsahy než ženy) a produktivity stanovišť. Velikost domovského rozsahu se zmenšuje, protože vodní cesty podporují více malých organismů konzumovaných ptakopyskem, pravděpodobně proto, že zvířata nemusí cestovat tak daleko, aby našla dostatek jídla.

když se ptakopysk nekrmí, tráví až 17 hodin denně odpočinkem v suché, útulné nory umístěné v bance na okraji vody. Přední prsty zvířat jsou zakončeny silnými drápy a pozorování provedená v zajetí ukázala, že ptakopysk je schopen vykopat novou noru rychlostí kolem 1.5 ft (0.5 m) za hodinu. Dospělý bez závislého potomka obvykle zabírá několik různých nor (až asi tucet) během několika týdnů. Tím, že má četné nory rozptýlené po celé délce svého domovského dosahu, ptakopysk je při krmení vždy přiměřeně blízko bezpečného útočiště.

ptakopysk zřídka vokalizuje, ale když se cítí ohrožen, zvíře může vyvolat vysoký vrčení.

krmení ekologie a strava

ptakopysk je dravec, který se živí hlavně vodním hmyzem žijícím na dně, jako jsou larvy caddis a jepice. Ptakopysk je také částečný k červům, hlemýžďům, sladkovodním krevetám a rakům a mušlím hrachu. Velikost jeho kořisti je omezena skutečností, že ptakopyskové zuby jsou ztraceny poměrně brzy ve vývoji a nahrazeny plochými molárními brusnými podložkami v zadní části úst. Na rozdíl od většiny savčích zubů tyto podložky neustále rostou, aby kompenzovaly opotřebení povrchu.

ptakopysk může najít potravu kopáním pod břehy nebo přichycením soust na vodní hladině, stejně jako hledáním podél spodních sedimentů. Malá kořist je dočasně uložena v lícních sáčcích, zatímco zvíře je ponořeno. Ptakopysk obvykle zůstává pod vodou po dobu 10-60

sekund, než se vrátí na povrch, aby dýchal a žvýkal své jídlo pohybem čelistí ze strany na stranu.

jeho oči a uši jsou umístěny v mělkých, svalnatých drážkách po stranách hlavy, které se automaticky sevřou, když se zvíře ponoří. Ptakopysk se spoléhá hlavně na svůj účet, aby našel jídlo pod vodou. Povrch tohoto pozoruhodného orgánu je hustě nabitý desítkami tisíc specializovaných senzorických receptorů, citlivých na dotyk a vibrace (tlačné tyče) nebo elektrické proudy (slizniční senzorické žlázy). Experimentálně bylo prokázáno, že ptakopysk je schopen zaznamenat malé množství elektřiny generované ve vodě ocasním pohybem krevet ve vzdálenosti asi 2 v (5 cm).

na druhé straně se tato informace pravděpodobně používá k detekci a sledování polohy kořisti.

reprodukční biologie

spolu s Echidny se ptakopysk rozlišuje jako monotreme nebo savec snášející vejce. Samci a samice mají jediný fyzický otvor (kloaka), který se používá jak pro reprodukci, tak pro vylučování. Aby se udržel zjednodušený tvar, mužský penis a varlata jsou neseny uvnitř těla; Páření se vyskytuje ve vodě. U ženského ptakopysku je pravý vaječník malý a nefunkční. V době ovulace má ptakopyskové vejce průměr asi 0,16 palce (4 mm). Po oplodnění se ve vejcovodu vytvoří první ze tří vrstev skořápky, než se vajíčko přesune do dělohy. Tam se vejce dodává s dalšími živinami a vylučují se další dvě vrstvy skořápky, takže vejce má při pokládce průměr asi 0,6 palce (15 mm). Ačkoli doba potřebná pro těhotenství nebyla nikdy přesně stanovena, předpokládá se, že to trvá asi tři týdny.

Ptakopysková vejce se produkují na konci zimy a na jaře (srpen–listopad), s některými důkazy, že chov se vyskytuje později v jižních populacích ve srovnání s těmi, které se nacházejí v Queenslandu. Vejce jsou kladena do nory obvykle měřící 10-20 ft (3-6 m) na délku, i když někdy mnohem déle. Během inkubace a vývoje mladistvých, samice udržuje vstupní tunel nory blokovaný několika zátkami půdy. Kromě odrazování od přístupu predátorů, jako jsou hadi a australští vodní krysy (Hydromys chrysogaster), zátky snižují pravděpodobnost, že se mladí lidé utopí v případě povodně. Několik dní před položením spojky jednoho až tří vajec, samice táhne velké množství mokrých listů a jiné vegetace do zaoblené nory, aby vytvořila hnízdo. Předpokládá se, že samice inkubuje kožovitě loupaná vejce asi 10 dní a sevře je mezi stočeným ocasem a břichem, když leží na zádech nebo na boku. Když se vylíhnou, mladí jsou menší než 0,5 palce (9 mm) dlouhé. Jejich vznik z vajíčka je podporován přítomností prominentního hrbolu (caruncle) na špičce čenichu, dovnitř zakřiveného vaječného zubu a předních končetin vyzbrojených malými drápy. Když se vylíhnou, mladí jsou menší než 0,8 palce (20 mm) dlouhé.

mladiství se vyvíjejí v mateřské nory asi čtyři měsíce před prvním vstupem do vody. Během tohoto období se živí výhradně mlékem. Žena nemá Bradavky. Místo toho se mléko vylučuje přímo na matčinu srst ze dvou kruhových skvrn kůže umístěných asi v polovině břicha. Osiřelý ptakopysk bude pít mléko z lidské ruky tím, že nasává tekutinu a zároveň rytmicky zametá svůj krátký účet tam a zpět proti dlani. Ve volné přírodě mohou takové zametací pohyby pomoci stimulovat tok mléka.

muži i ženy jsou fyzicky dospělí ve věku dvou let, i když některé ženy mohou odložit potomstvo až do věku čtyř let nebo více. Námluvy zahrnují dva jednotlivce, kteří plavou vedle sebe nebo krouží, někdy doprovázené čicháním nebo třením. Jedno zvíře může pomocí svého účtu uchopit špičku ocasu druhého a být taženo nebo plavat za sebou. O systému chovu ptakopysků je známo jen málo, kromě skutečnosti, že se zdá, že zvířata netvoří dlouhodobé párové vazby. Namísto, předpokládá se, že muži mají tendenci se během období rozmnožování široce pohybovat, snaží se pářit s co největším počtem žen. Ze stejného důvodu, zdá se, že dospělé ženy vychovávají mladé bez pomoci svých kamarádů.

stav ochrany

ptakopysk je obtížné zvíře ke sčítání nebo průzkumu: vchody do nory jsou obecně dobře skryté a zvířata zřídka zanechávají důkazy o své činnosti ve formě stop, scats, nebo zbytky jídla. Živé odchytové sítě jsou časově náročné na Nastavení a musí být pečlivě sledovány přes noc. V souladu s tím je znalost toho, jak se druh daří, v mnoha částech jeho rozsahu útržkovitá. Obecně je známo, že ptakopysk zůstává na některých vodních cestách poměrně běžný, ale

od ostatních poklesl nebo zmizel. Druh je v celém rozsahu plně chráněn zákonem.

ve většině oblastí je klíčovým faktorem omezujícím počet ptakopysků pravděpodobně kvalita stanoviště. Vodní cesty podporující velké populace ptakopysků mají obecně na březích spoustu stromů a menších rostlin; pestrá řada bazénů, mělké rifle, skály, a dřevěné materiály v kanálu; a spolehlivě tekoucí sladká voda po celý rok. Všechny tyto atributy upřednostňují malé vodní bezobratlé, které zase krmí ptakopysk. Naopak, faktory podílející se na úbytku populací ptakopysků zahrnují erozi, nadměrné pastvy králíků a hospodářských zvířat, změněné režimy proudění vody, nadměrné čištění původní vegetace, a systematické odstraňování kmenů a velkých větví z kanálu.

kromě degradace stanovišť je ptakopysk náchylný k utonutí v sítích a pasti nelegálně nastavených pro ryby a raky. Mnoho jedinců také umírá každý rok poté, co se

zapletl do odpadků, jako jsou opuštěné smyčky nylonové rybářské šňůry.

význam pro člověka

ptakopysk byl loven v devatenáctém a počátku dvacátého století pro svou měkkou srst, která se (kvůli tloušťce kůže) používala hlavně k výrobě pantoflí, přikrývek a koberců. Dnes, zvířata nemají žádnou přímou ekonomickou hodnotu kromě své role při přilákání turistů do Austrálie. Lidé žijící v Austrálii obecně považují tento druh s velkým zájmem a náklonností. Proto, ptakopysk také hraje důležitou roli při povzbuzování vlastníků půdy a obecné komunity k ochraně sladkovodního prostředí.

zdroje

knihy

Augee, Michael L., ed. Ptakopysk a Echidny. Mosman, Nový Jižní Wales: Královská zoologická společnost Nového Jižního Walesu, 1992.

Grant, Tom. Ptakopysk: Unikátní Savec. Sydney: University of New South Wales Press, 1995.

Moyal, Ann. Ptakopysk: mimořádný příběh o tom, jak zvědavý tvor zmátl svět. Vrány Hnízdo, Nový Jižní Wales: Allen & Unwin, 2001.

periodika

Evans, B. K., D. R. Jones, J. Baldwin, and G. R. J. Gabbott. „Potápěčská schopnost ptakopysk.“Australian Journal of Zoology 42 (1994): 17-27.

Fenner, P. J., J. a. Williamson, and D. Myers. „Ptakopysk Envenomation-Bolestivá Zkušenost Učení.“The Medical Journal of Australia 157 (1992): 829-832.

Musser, A. M. “ Evolution, Biogeography and Paleocology of the Ornithorhynchidae.“Australská Mammalogie 20 (1998): 147-162.

Proske, u., J. E. Gregory, and a. Iggo. „Senzorické receptory v Monotremech.“Royal Siety of London Philosophical Transactions 353 (1998): 1187-1198.

Serena, M. „Využití času a prostoru Ptakopyskem (Ornithorhynchus anatinus: Monotremata) podél viktoriánského potoka.“Journal of Zoology, London 232 (1994): 117-131.

— “ ptakopysk kachní: australská Městská zvláštnost.“National Geographic 197, no. 4 (duben 2000): 118-129.

Serena, M. A G. Williamsová. „Gumový a plastový odpad: shrnutí nebezpečí, které představuje ptakopysk Ornithorhynchus anatinus v příměstských stanovištích.“Viktoriánský Přírodovědec 115 (1998): 47-49.

Serena, M., M. Worley, m. Swinnerton a G. a. Williams. „Vliv dostupnosti potravy a stanoviště na distribuci ptakopysků (Ornithorhynchus anatinus).“Australian Journal of Zoology 49 (2001): 263-277.

Temple-Smith, P., and T. Grant. „Nejistý chov: Krátká historie reprodukce v Monotremech.“Reprodukce, plodnost a vývoj 13 (2001): 487-497.

Organizace

Australská Ptakopysk Conservancy. Box 84, Whittlesea, Victoria 3757 Austrálie. Telefon: 613 9716 1626. Fax: 613 9716 1664. E-mail: Webové stránky: <http://www.platypus.asn.au>.

Ostatní

Kompletní Ptakopysk. 2000 . <http://www.platypus.org.uk>.

Melody Serena, PhD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.